Home

[Hjem]

[Shetlandsponyer]

[Hingst]

[Islandsheste]

[Jack Russell]

[Salgsponyer]

[Hestegalleri]

[Fotoserier]

[Om Moseager]

[Om vores ponyer]

[Om vores isheste]

[Om vores hunde]


[Gæstebog]

[Kontakt]

[Links]

 

[foxys.dk]

Om Shetlandsponyen (frit efter wikipedia)


Oprindelse

Shetlandsponyen kommer oprindeligt fra Shetlandsøerne, nordøst for Skotland. Der har været små heste på Shetlandsøerne siden bronzealderen. Man mener at shetlandsponyen nedstammer den keltiske pony, importeret til øerne 2000 -1000 før Kristi fødsel. Det barske klima og sparsomme foder gjorde at ponyerne udviklede sig til at blive ekstremt hårdføre og nøjsomme.

Historie

Shetlandsponyerne blev brugt til at trække små vogne med tørv, kul og andet, samt til pløjning. Med den industrielle revolution i midten af det 19. århundrende steg behovet for kul, og tusinder af shetlandsponyer flyttede til hovedlandet for at arbejde i kulminerne (pit ponyes). De arbejdede med at trække kulvogne under jorden, ofte i hele deres (korte) liv. Ponyerne blev også eksporteret til det østlige USA, hvor den sidste kulmine lukkede så sent som i 1971. Man begyndte at anvende ponyer i minerne for at erstatte kvinder og børns arbejde, og fordi afstanden kullet til mineskakten blev længere og længere. Den først kendte brug af ponyer var i Durham minen, i 1750. I 1913, hvor produktionen af kul toppede, arbejdede 70.000 ponyer i de engelske kulminer. I 1984 var der stadig 55 ponyer i brug, hovedsagelig i Ellington minen i Northumberland.

Man brugte kun vallakker og hingste i minerne. Ponyerne skulle være små, kraftige og sikre på benene, derfor var shetlandsponyer særdeles velegnede. I 1911 kom en lov om at ponyerne skulle være mindst 4 år gamle før de blev sendt ned i minerne. Ponyerne var opstaldet nede i selve minen og kom kun op til overfladen når kulminen var lukket. De arbejdede i 8-timers skift og trak 30 tons tunge vogne med kul. Der er delte meninger om, hvor godt ponyerne blev behandlet, men de har repræsenteret en vis værdi for mineselskabet og man har givetvis fået mest arbejde ud af at behandle dem rimeligt.

Det engelske "Shetland Pony Stud Book Society" blev oprettet i 1890 som en lukket stambog for at sikre racen og en høj avls kvalitet.

Sind og gemyt

Shetlandsponyer er normalt blide, venlige, modige og særdeles intelligente. De er gode børne ponyer, og blive ofte beskyldt for at være noget "egenrådige" af gemyt. Hvis de bliver behandlet forkert kan de være utålmodige, usamarbejdsvillige og endda blive betegnet som "stædige" af folk som ikke forstår, at en ponys opførsel afhænger af kvaliteten af den træning, den har fået. På grund af deres ringe størrelse og høje intelligens er shetlandsponyer nemme at ødelægge ved misforstået forkælelse.

Shetlandsponyen er den stærkeste pony regnet efter størrelse, den kan trække det dobbelte af sin egen vægt. Til sammenligning kan stor kørehest trække ca. det halve af sin vægt. Med et citat som vi har brugt før:

Shetlandsponyen, dens visdom og mod, dens omgængelighed, livslyst og arbejdsglæde. Den har en dobbelt charme ved at være både vild og tam - vild i sine stærke instinkter, hårdførhed og uafhængighed - tam i sin visdom og sit behagelige temperament, dens tillidsvækkende opførsel overfor mennesker og dens indsmigrende væsen
Douglas, 1913

En pony hejses ned I kulmine
En pony hejses ned I kulmine

Stald I kulmine
Stald I kulmine